Sayfalar

31 Mart 2012 Cumartesi

BAKTERIYEL ENFEKSIYON ETKENLERI


Mikobakteriler, tüberküloz (verem) ve lepra  (cüzam) gibi  iki  önemli hastalığın  etkenidirler. Aside ve alkole dirençli bakterilerdir. Actinomyces ve Nocardia’lar Gram pozitif, fllamentöz bakterilerdir. İnsanlarda seyrek olarak hastalık oluştururlar.  Genellikle oluşturdukları hastalıklar kronik  ve granülamatöz tiptedir. Spiroketler içerisinde insanlar için en önemli  patojen, siflliz etkeni olan Treponema  pallidum’dur. Borrelia ve Leptospira’lar  daha  seyrek olarak hastalık oluştururlarRickettsia ve Chlamydia’lar sentetik  besiyerlerinde üreyemeyen  bakterilerdir. Rickettsia’lar tifüs grubu  hastalıkları, Chlamydia’lar ise trahom  başta olmak  üzere  çeşitli tipte enfeksiyonları oluşturabilirler. Mycoplasma’lar ise sentetik  besiyerlerinde  üreyebilen ve bakteri  duvarı  bulunmayan mikroorganizmalardır. Mikoplazma lar, insanlarda en sık olarak atipik  pnömoni etkeni olarak karşımıza  çıkarlar.

28 Mart 2012 Çarşamba

Hh ANTİJEN SİSTEMİ - BOMBAY FENOTİPİ


hh antijen sistemi ya da Bombay fenotipi, genetikte, nadir olarak bulunan bir kan grubu sistemini tanımlamak için kullanılır.
Bu kan grubun fenotipi ilk kez Hindistan'ın Mumbai'da olarak bilinen Bombay bölgesinde Dr. Y.M. Bhende tarafından bulunmuştur.

13 Mart 2012 Salı

KROMOZOM SAYISINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER


Eşey ana hücrelerindeki 46 kro­mozom mayoz ile  gametlere (sperm ve yumurta) eşit olarak paylaştırılmaktadır. Normal bir mayoz bölünme sonucun­da oluşan gametlerde 23 kromozom bulunmaktadır. Mayoz bölünme sırasında bazen homolog kromo­zomlar birbirinden ayrılmayarak aynı yöne doğru iler­lerler. Ayrılmama denilen bu olay sonucunda fazla sa­yıda kromozom taşıyan gametlerin yanında eksik sa­yıda kromozom taşıyan gametler meydana gelir. Bu gametlerin üreme olaylarına katılması ile 2n-1, 2n-2, 2n+1, 2n+4 gibi anormal kromozom sayısına sahip bireyler oluşabilir. Ayrılmama olayının otozomlarda veya gonozomlarda meydana gelme durumuna göre farklı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

2 Mart 2012 Cuma

AYNI BEDENDE FARKLI DNA'LAR

Ağzından alevler püskürten bir aslana benzerdi, Kimera. Halbuki başı aslan, gövdesi keçi, kuyruğu yılan garip bir yaratıktı.

Tek canda çok kimlik, mitolojide kalmadı. Birkaç DNA profilini barındıran kimerik insanlar da var. Nedenlerden biri, döllenmiş iki yumurtanın birleşmesi (füzyonu) ve ikiz doğacağı yerde, tek bebeğin doğması. Sonuçta doğan çocuk, doğamayan ikizin DNA’sını da taşıyabiliyor ve örneğin saçının DNA profili, kanındakini tutmayabiliyor. Aynı bedende farklı profillere, kan ve kemik iliği nakillerinden sonra da rastlanması (bu gerçekten haberdar olan) adli bilimciler için bir kabus. Yoksa kimerizm, suçla mücadelenin en güçlü silahı DNA’nın tahtını mı sallıyor?

FOSİL OLMAK


Soru: Bir okuyucumuz soruyor: “Öldükten sonra fosil olmak istiyorum. Bu amacımı gerçekleştirmek için nasıl bir yerde gömülmeliyim? Ne kadar sürede fosil haline gelebilirim?"

HEMOGLOBİNİN OKSİJEN TAŞIMASI